Up Mountain ontvangt derde prijs van vakjury Architectuurprijs Amstelveen 2023

14 april 2023
Up Mountain Amstelveen Rijnboutt 1

In Museum Jan zijn op donderdag 13 april tijdens de feestelijke Avond van de Architectuur de winnaars bekend gemaakt van de Architectuurprijs Amstelveen 2023 in de categorie woongebouwen en overige gebouwen. Het door ons ontworpen woongebouw Up Mountain kreeg de derde prijs uitgereikt van de vakjury. 

 

Het ontwerp van het vrijstaande huis aan Tjalk 1 van Marco van Zal architecten ontving de eerste prijs van de vakjury in de categorie woongebouwen. De tweede prijs ging naar het ensemble Klaasje van LEVS architecten. Onze collega’s Maarten Castelijns en Frederik Vermeesch namen de derde prijs in ontvangst voor het appartementencomplex Up Mountain.

In de categorie overige gebouwen ging de eerste prijs naar het Noorddamcentrum van Hoogeveen architecten, de tweede prijs naar Clubhuis Sporting Martinus van Blackbox architecten en de derde prijs naar het Herman Wesselink college van RoosRos architecten. In totaal bestond de categorie woongebouwen uit tien genomineerden en de categorie overige gebouwen uit zeven genomineerden. 

Groepsfoto Amstelveense Architectuurprijs 2023

Publieksprijs

Bij de publieksprijzen koos het publiek voor de woning aan de Bovenkerkerweg 123a in de categorie woongebouwen. Het clubhuis Sporting Martinus won in de categorie overige gebouwen. De genomineerde projecten zijn geselecteerd door een vakjury. Ook inwoners konden gebouwen gemotiveerd aandragen en uiteindelijk hun stem uitbrengen voor de publieksprijzen. Een vijftal inwoners die gemotiveerd gestemd hadden, kregen een uitnodiging voor de avond en een cadeaubon.

Inspirerende avond

De avond van de Architectuur is een initiatief van de gemeente Amstelveen en bedoeld voor degenen in de stad die zich met nieuwbouwprojecten bezighouden. De architectuurprijs is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor bijzondere architectuur in de stad en inwoners daar meer bewust van te maken. De avond in Museum Jan werd niet alleen benut voor het uitreiken van prijzen. Marijn Schenk droeg het stokje over aan de nieuwe stadsbouwmeester Erik Wiersema. Beiden gaven hun visie op architectuur, landschap en stedenbouw van Amstelveen. De avond bood inspiratie en aanleiding tot gesprek over het belang en de waarde van architectuur. Vorm is net zo belangrijk, zo niet belangrijker dan functie.

Architectuur met lef

Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) gaf de aanwezigen mee dat wat haar betreft de architectuur in Amstelveen nog wat spannender kan. De huidige architectuur kent veel aandacht voor materiaalgebruik, vormgeving en uitstraling vaak goed passend bij de omgeving maar mist soms wat lef. Floor Gordon: “Waar zijn die inspirerende gevels met een overdaad aan groen? Expressieve spannende vormen? Verscheidenheid in architectuur prikkelt en draagt daarmee bij aan het woongenot van onze inwoners”. De wethouder vraagt ook aandacht voor het belang van verduurzaming en innovatie in de architectuur. “Wat geweldig dat er bij alle winnende gebouwen veel aandacht was voor duurzaamheid. Ik hoop dat dit anderen inspireert. Duurzaamheid betekent niet alleen energieneutraal, maar ook aandacht voor hergebruik, houtbouw of biobased materialen.”

De jury

De vakjury bestaat uit een vijftal leden uit het culturele veld en is samengesteld door onafhankelijk en voormalig stadsbouwmeester Marijn Schenk en gemeentelijk stadsarchitect en adviseur Welstand Jan Grupstra. Voorzitter en architectuurhistoricus Marieke Berkers reikte de vakprijzen uit: een trofee voor de eerste prijs winnaars en certificaten voor alle winnaars. De trofeeën zijn gemaakt naar een ontwerp van de Amstelveense kunstenaar Annette van Waaijen. De publieksjury bestond uit inwoners die via het online participatieplatform denkmee.amstelveen.nl konden stemmen. Dat hebben zo’n 1500 mensen gedaan. In beide categorieën is één publieksprijs uitgereikt.

Foto Up Mountain: Kees Hummel
Foto winnaars: Gemeente Amstelveen

Bron: Amstelveens Nieuwblad