Van warenhuis tot stadscampus

19 oktober 2022

Al bij het ontwerp van de twee nieuwbouwpanden aan het Rokin en de restauratie van het monumentale pand De Vleeshal aan de Nes voor het warenhuis Hudson’s Bay, heeft Rijnboutt er rekening mee gehouden dat de drie gebouwen geschikt moeten zijn voor diverse functies: niet alleen als warenhuis, maar ook als hotel of kantoor. “Door de plattegrond generiek en flexibel te ontwerpen konden we nu met relatief minimale ingrepen het warenhuis transformeren naar een stadscampus voor de ruim duizend medewerkers van fintechbedrijf Adyen”, zegt architect partner Frederik Vermeesch.

 

Als multidisciplinair ontwerpbureau heeft Rijnboutt veel ervaring met transformaties van allerlei gebouwen en gebieden in Nederland. “Deze ontwerpen we altijd zo dat ze de functieverandering in de stad kunnen opvangen. Een slim ontworpen gebouw met een flexibel casco kan vele decennia langer mee. Ook dat is een essentieel aspect met betrekking tot duurzaamheid en een plicht die architecten hebben aan de samenleving, aan de toekomstige generaties”, meent Vermeesch. Met hetzelfde uitgangspunt hebben we de twee warenhuisgebouwen aan het Rokin zo ontworpen dat ze ook andere functies zouden kunnen herbergen dan een warenhuis, zoals een hotel, kantoor of zelfs woningen.

Rijnboutt-Adyen-Rokin-49-Amsterdam-4

Adyen, dat hard groeit, wilde graag op een plek in de binnenstad zitten waar het zichtbaar is als van origine Amsterdams bedrijf. Het succesvolle fintechbedrijf vroeg Rijnboutt als oorspronkelijke architect en TANK als interieurarchitect om de voormalige warenhuizen geschikt te maken voor hun medewerkers.

Hoewel de gebouwen in eerste instantie bedoeld waren als warenhuizen, heeft Rijnboutt na vertrek van de Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay zonder grote ingrepen het gebouw kunnen transformeren naar een bijzondere en aantrekkelijke ‘stadscampus’ voor Adyen. “De ontwerpkeuzes die we destijds bij de bouw van de warenhuizen gemaakt hebben, werpen nu hun vruchten af: het bleek de perfecte basis voor TANK om een bijzonder kantoorinterieur te ontwerpen”, zegt Vermeesch lachend.

Rijnboutt-Adyen-Rokin-Vleeshal-Amsterdam-5
Rijnboutt-Adyen-Rokin-Vleeshal-Amsterdam-1

Expressief gebouw met generiek casco

Al bij het oorspronkelijke ontwerp van zo’n tien jaar geleden, was ingezet op een zo generiek mogelijk casco, een flexibele structuur. We kozen voor grote overspanningen; binnen zijn zo weinig mogelijk kolommen waardoor vrije vloervelden ontstaan en de ruimte flexibel in te delen is. Ook is de uitgekiende verticale ontsluiting gericht op multi-tenantgebruik en is gekozen voor een overmaat in de verdiepingshoogtes, zodat de installaties eenvoudig konden worden ingepast bij een functiewisseling. Daarnaast hebben we gevels ontworpen met veel raamopeningen en verschillende entreemogelijkheden op het maaiveld. “Op zich zijn het eenvoudige ontwerpuitgangspunten, maar in vele gevallen wordt hier toch vaak op ingeboet”, is de ervaring van Vermeesch.

Rijnboutt-Adyen-Rokin-21-Amsterdam-1
Rijnboutt-Adyen-Rokin-Vleeshal-Amsterdam-3

Sociale cohesie

De twee nieuwe in omvang nagenoeg gelijke warenhuisgebouwen kregen een zichtbare verbinding tussen Nes en Rokin door middel van een steeg. Vanwege de transparantie kun je door de gebouwen heen kijken en worden beide werelden verbonden.

Rijnboutt heeft in overleg met Adyen bij de invulling en inrichting van TANK, het belang van deze relatie met de omgeving benadrukt. “De transparantie, het publieke karakter op de begane grond, de interactie met de omgeving en de sociale veiligheid zijn belangrijk”, meent Vermeesch. Dat is goed gelukt en door deze transformatie zelfs verbeterd.

Niet alleen heeft Adyen de kantoorruimte die het nodig heeft voor een groeiend team, de medewerkers van dit internationaal opererende bedrijf, haar bezoekers en het winkelende publiek, zorgen samen ook voor veel reuring op de Nes en het Rokin.

Tekst: Viveka van de Vliet
Beeld: Kees Hummel