Van warenhuis tot woonhuis: de evolutie van Lindershuis tot Lindershof

16 augustus 2023
Lindershof Dordrecht-Rijnboutt-foto Michael Maminski

Op de locatie waar bijna zestig jaar lang het meest toonaangevende warenhuis van Dordrecht stond, worden over twee weken de sleutels voor ruim dertig appartementen overhandigd aan de nieuwe eigenaars. Wij zijn in opdracht van Kroonenberg Groep verantwoordelijk voor de transformatie van het Lindershuis (voormalig warenhuis Linders) en het naastgelegen voormalige bankgebouw aan de Bagijnhof tot winkels en woningen.

 

De woningen in het bankgebouw zijn al opgeleverd en momenteel worden het Lindershuis en de binnenhof verder afgewerkt. Een opvallend kenmerk van het ontwerp is de toevoeging van Krensheimer muschelkalksteen in de plint aan de Raamstraat. Deze plint omvat vier begane grond woningen en dient tevens als de hoofdentree naar de 28 appartementen op de bovenverdiepingen. Het resultaat is een stijlvolle en robuuste plintgevel die de Dordtse binnenstad extra cachet geeft.

Ook de patio van het Lindershuis is volledig getransformeerd. Door het openen van de oude lichthof van het voormalige warenhuis, zijn de monumentale kapspanten zichtbaar geworden. Deze zijn nu ingepakt met zink, de gevels zijn gestuukt en voorzien van kozijnen, met een fijne woonbeleving als resultaat. Per september nemen de nieuwe bewoners hun intrek in dit uniek stuk erfgoed.

Lindershof Dordrecht-Rijnboutt-patio-foto Michael Maminski
Lindershof Dordrecht-Rijnboutt-balkons-foto Andre Meulenbelt

De historie van het Lindershof

RTV Dordrecht dook in de historie van het gemeentelijke monument en maakte een mooie de reportage over de evolutie van het Lindershof:

Foto’s: Rijnboutt
Bron: RTV Dordrecht