Viering hoogste punt Zijdebalen blok 3 en start realisatie horecapaviljoen

12 maart 2018
Zijdebalen Utrecht

Op 7 maart jl. bereikte blok 3 van Zijdebalen het hoogste punt. Na de oplevering van de eerste twee blokken vorig jaar, is dit een nieuwe mijlpaal in de realisatie van dit binnenstedelijke project op loopafstand van de Utrechtse binnenstad. Blok 3 omvat 119 woningen, variërend van sociale huurappartementen tot herenhuizen in het hogere segment.

Deze gebeurtenis vierde de ontwikkelings- en bouwcombinatie Hurks en Van Wijnen met de mensen die het maken. Rogier Middelburg en Coen Klijsen, ontwikkelingsmanagers namens Hurks en Van Wijnen, spraken een woord richting de bouwplaatsmedewerkers waar vooral trots in doorklonk. “Eind 2016 boorden we de eerste paal en moet je nu eens kijken wat er staat. Een prachtig stuk vakwerk met een hoog detailleringsniveau. We doen het allemaal voor de bewoners, maar jullie leveren de kwaliteit en daar mogen jullie met ons enorm trots op zijn.“

Horecapaviljoen

Ook werd stilgestaan bij de bouwstart van het horecapaviljoen op het centrale plein van Zijdebalen. Ontworpen door Rijnboutt architecten in een hoogwaardige uitstraling met verduurzaamd houten kozijnen en luifel, een groendak én aan de achterzijde een kunstwerk bestaand uit historische kaartbeelden van de Bemuurde Weerd, geprint op stripmetaal. ‘Het paviljoen zal als eyecatcher een centrale ontmoetingsplaats in Zijdebalen worden en de levendigheid op het plein verder vergroten. We starten alvast met de bouw, en de komende maanden gaan we op zoek naar een goede exploitant en koper voor het paviljoen met circa 110 m2 VVO horecaruimte.’, aldus Middelburg en Klijsen. De prognose is dat zowel de woningen van blok 3 als het horecapaviljoen in het derde kwartaal van dit jaar worden opgeleverd.

Lubro broodfabriek

In september 2017 startte ook de realisatie van blok 4 met 121 appartementen. De herontwikkeling van de monumentale Lubro broodfabriek vormt het sluitstuk van Zijdebalen. Hierbij gaat het om een combinatie van horeca met co-working spaces en zes luxe, industriële herenhuizen, allemaal binnen de muren van de voormalige bakkerij. Deze bijzondere woningen zullen op een later moment in verkoop worden gebracht. De totale oplevering van Zijdebalen wordt eind 2019 verwacht.

Over Zijdebalen

Zijdebalen ligt op loopafstand van het historische hart van Utrecht. Het stedenbouwkundig plan bestaat uit vier woonblokken met in totaal ruim 480 woningen. De grote verscheidenheid van woningtypes zorgt voor een aantrekkelijk aanbod. Ook de invulling van de openbare ruimte kreeg veel aandacht. Zo wordt de kade van de Vecht (de Zeedijk) voorzien van een statige bomenrij en de woonstraten tussen de bouwblokken zijn breed aangelegd, zodat er veel ruimte ontstaat tussen de bebouwing. In de Zijdebalenstaat – tussen woonblok 3 en woonblok 4 – wordt een nieuwe stadsgracht aangelegd. Een nieuw plein aan de westzijde van blok 2 vormt het hart van het plangebied. De binnentuinen van blok 2 en 4 worden voorzien van fraaie smeedijzeren toegangspoorten, geïnspireerd op de toegangspoort van het landgoed Zijdebalen dat vroeger op deze locatie stond.

www.hurks.nl