Winkelpanden Hoogstraat Rotterdam opgeleverd

09 oktober 2018
hoogstraat rotterdam

Aan de Hoogstraat 168-172 te Rotterdam op de hoek met de Vlasmarkt en in de directe nabijheid van de Markthal is, in opdracht van de Kroonenberg groep, door Rijnboutt een ontwerp gemaakt voor de transformatie en uitbreiding van dit bestaande vastgoed. Recent zijn deze gebouwen opgeleverd.

De opgave bestaat uit het samenvoegen van drie winkelunits tot één grotere winkelunit over twee verdiepingen met daarboven woningen.

Op de begane grond is de winkel aan de zijde van de Vlasmarkt naar buiten toe uitgebreid door de toevoeging van een uitbouw in metaal en glas. De uitbreiding brengt meer licht en ruimte in de winkel en refereert in vorm en materiaal naar de etalages uit de oorspronkelijke periode.

hoogstraat rotterdam

De gebouwen zijn oorspronkelijk gerealiseerd in de naoorlogse wederopbouwperiode en de gevels uit deze tijd hebben in Rotterdam een bijzondere status. Bijzonder aan deze transformatie is dat het gehele betoncasco tussen de gevels is gesloopt, waarbij de gevels intact zijn gebleven en er een nieuwe constructie met nieuwe verdiepingsvloerhoogtes is aangebracht. Deze ingreep was noodzakelijk om nieuwe bruikbare verdiepingshoogtes te kunnen realiseren die voldoen aan de hedendaagse eisen.

hoogstraat rotterdam

Voor het maken van de nieuwe constructie is gekozen voor het toepassen van een donorskelet, een belangrijk onderdeel van circulair bouwen. Dit houdt in dat stalen balken afkomstig uit andere (gesloopte) gebouwen bij deze herontwikkeling hergebruikt zijn. Omdat de huidige regelgeving en toetsing niet is ingesteld op hergebruik, was het niet mogelijk om het gehele skelet uit te voeren met hergebruikt staal. In Nederland is het de eerste keer dat deze manier van hergebruik wordt toegepast in een winkelgebouw.

Tevens is in ons magazine een interview met het Rijksvastgoedbedrijf te lezen over de praktijk van het circulair bouwen. Wil je het magazine per post ontvangen? Stuur een mail naar press@rijnboutt.nl of geef het door aan je contactpersoon bij Rijnboutt.