Young Professionals in de pols op Katendrecht

Woongebouw met twee woontorens, veel common space en voorzieningen om te delen

08 mei 2017
The Cohesion Cobana Rotterdam

In opdracht van Heijmans Vastgoed ontwerpt Rijnboutt een woongebouw in het polsgebied op Katendrecht. Het gebouw bevat 375 appartementen variërend in grootte van ca. 40m² tot ca. 75m² en een aantal ‘friends’ appartementen van ca. 100m². Het gebouw bestaat uit een hoog basement met daarop twee woontorens passend in het stedenbouwkundig plan ‘Pols Katendrecht’.

Het Stedenbouwkundige Plan en het Beeldkwaliteitsplan voor Katendrecht Pols voorzien in de transformatie van dit deel van Katendrecht naar een ‘kleine stad midden in de havens’. De Pols krijgt vier stroken met compacte havengebouwen, in totaal zijn hier 800 tot 1000 woningen gepland. De bebouwing op de Pols bestaat uit plinten, basementen en accenten waarbij de bouwhoogten in het midden van de Pols het hoogst zijn om uitzicht op het water zo optimaal mogelijk te maken. Het ontwerp van Rijnboutt -gelegen in het midden van de Pols- voorziet in een basement van 15m hoog en de twee woontorens zijn respectievelijk 51m en 60m hoog. Aan de zuidzijde is het basement uitgehold om de appartementen die direct achter het naastgelegen gebouw liggen van een dakterras en daglicht te kunnen voorzien.

The Cohesion Cobana Rotterdam
The Cohesion Cobana Rotterdam

In de uitwerking van de architectuur van het gebouw laat Rijnboutt zich inspireren door de bekende industriële havengebouwen in de omgeving als Codrico, Maassilo en graansilo’s. Kenmerkend voor deze gebouwen is de stapeling van volumes met een autonoom karakter, en de stoere en industriële uitstraling. Het woongebouw heeft een transparante plint, een basement en twee torens die beëindigd worden door een zelfstandig volume. In het Beeldkwaliteistplan Pols Katendrecht staat verder: “De gevels hebben langs de buitenranden de uitstraling van een stoer havengebouw, dat zich onderscheidt van een standaard woon- en/of kantoorgebouw.” In het ontwerp van de gevels geeft Rijnboutt hieraan invulling door de gevelopeningen, sierbetonelementen, balkons etc. een stoere robuuste uitstraling te geven die niet direct refereren naar de gebruikelijke architectuur van woongebouwen.

The Cohesion Cobana Rotterdam
The Cohesion Cobana Rotterdam
The Cohesion Cobana Rotterdam

Het gebouw word ontworpen voor Young professionals, net afgestudeerde hoger opgeleiden die graag in Rotterdam blijven wonen. Door gebruik te maken van gemeenschappelijke voorzieningen als auto’s, scooters, dakterrassen, lobby (gemeenschappelijke huiskamer), internet etc. kunnen de woonlasten laag gehouden worden. Rijnboutt heeft in het ontwerp daktuinen, gemeenschappelijke ruimten en 45 verschillende woningtypen ontworpen die volledig afgewerkt verhuurd zullen gaan worden. Door de mooie locatie, het uitzicht en de vele mogelijkheden om elkaar te ontmoeten is het ons inziens de ideale woonomgeving voor de Young Professional die graag in Rotterdam woont.