Citycentrum

Veldhoven

In de jaren ’70 legde Veldhoven de basis voor het Citycentrum. Een modern hart voor vier uitdijende kerkdorpen, die samen de gemeente Veldhoven vormden. Stapsgewijs ontwikkelde dit centrumgebied zich tot een enkellaags winkelcentrum met een gevarieerd voorzieningenaanbod, dat qua uitstraling en structuur nu gedateerd aanvoelt.

De ambitie van de gemeente is helder: een aantrekkelijke centrale ontmoetingsplek creëren voor alle Veldhovenaren. Met betaalbare woningen voor diverse doelgroepen, een duurzame, groene openbare ruimte en een adequaat programma. In opdracht van de gemeente Veldhoven maakte Rijnboutt het masterplan voor de herziening van het Citycentrum, en stelde aansluitend het beeldkwaliteitsplan op.

Kern van het masterplan is de aanleg van een nieuw netwerk van straten en pleinen, primair gericht op voetgangers en fietsers. Hierdoor transformeert het nu tamelijk geïsoleerd liggende centrum in een aangenaam, vergroend gebied, direct verbonden met het naastgelegen park, dat hiermee goed bereikbaar is voor de omliggende woonwijken. Behalve in een uitgebreider aanbod van winkels, horeca, culturele en sociaal-maatschappelijke voorzieningen voorziet het masterplan in de bouw van ruim duizend woningen op hetzelfde grondoppervlak. Afwisselende hoog- en laagbouw, deels gesitueerd rondom het park, zorgen voor een levendig karakter. Ondergrondse parkeergelegenheid en een goede bereikbaarheid met openbaar vervoer maken het plan compleet.

In het beeldkwaliteitsplan zijn zowel de samenhang met de omgeving als de architectuur en de beleving van het centrumgebied bepalend. Het park, de bestaande entreegebieden aan de noord- en zuidzijde en de parkeerhoven verbinden de omgeving met het hart van het gebied. De kern van het Citycentrum bestaat straks uit winkelstraten en aanloopstraten met een gemengd karakter en pleinen in diverse maten. De architectuur uit de jaren ’70-’80 is vertaald naar de ontwerpuitgangspunten voor de nieuwe gebouwen. Hierdoor ontstaat een samenhangend geheel; de bebouwing gaat met elkaar in dialoog.

De plintlaag krijgt in het hele gebied – zowel bij bestaande als bij nieuwe bebouwing – dezelfde dynamische uitstraling. Hij steekt uit, verspringt en zorgt voor nieuwe allure, maar tegelijk blijft het dorpse karakter herkenbaar.

Bovenop de plint komt de Veldhovense Laag: afwisselend twee tot vier bouwlagen. Zeker op ooghoogte levert dit een energiek beeld op. Collectieve daktuinen die vanaf straatniveau zichtbaar zijn, met uitsparingen en setbacks. De bebouwing loopt op van kleinschalig in het centrum naar grootschalig (vijf tot zeven bouwlagen) richting het park. Die laatste ‘bovenlaag’ wordt meer ingetogen van sfeer, evenals de nieuwe woontorens (zestien bouwlagen). De torens leggen een verbinding op hoger schaalniveau. Elke zijde van de torens ‘kijkt’ naar één van de vier dorpen waaruit Veldhoven is ontstaan en waarvan het Citycentrum de geografische en functionele spil is. Door hier in de architectuur op in te spelen, worden de torens unieke oriëntatiepunten en realiseren zij een directe relatie met hun omgeving.

plein XL 2308-AXO-centrum Veldhoven-Visie-maximaal
winkelstraat vanaf galerij XL_scaled
winkelstraat supermarkten XL

over het project

opstellen van een masterplan en ontwikkelstrategie voor de transformatie van het Citycentrum Veldhoven

programma

1000 woningen, vernieuwde openbare ruimte met groen en ontmoetingsplekken, verbeterde winkelstructuur

opdrachtverlening

2023

opdrachtgever

Gemeente Veldhoven

team

Frederik Vermeesch, Klara Mitlenerova, Desirée Eggink

samenwerking

Dietz Strategie & Communicatie (participatie)

plein XL 2308-AXO-centrum Veldhoven-Visie-maximaal
winkelstraat vanaf galerij XL_scaled
winkelstraat supermarkten XL
winkelstraat vanaf galerij XL_scaled
winkelstraat supermarkten XL