Nieuwezijds Voorburgwal 225, Amsterdam
Het voormalige hoofdkantoor van De Telegraaf – De Pershal – werd in 1930 ontworpen door architecten Jan Frederik Staal en Gerard Langhout. Een modern gebouw, waarin de redacties van meerdere landelijke kranten gehuisvest waren. De ligging, midden in de binnenstad, was uniek. In de periode dat de Nieuwezijds Voorburgwal het journalistieke centrum van Nederland was, vormde De Pershal het middelpunt. Bijzonder was dat alle functies die nodig waren voor het maken van een krant in het ‘krantenpaleis’ een plek kregen. Grote etalages boden vanaf het trottoir zicht op de drukkerij, waar de persen volop in bedrijf waren. Op de bovengelegen verdiepingen bevonden zich de redacties, de administratie, de magazijnen en de zetterij. In latere jaren bood het gebouw onderdak aan de Kasbank. Rijnboutt kreeg in 2016 van Kroonenberg Groep de opdracht om het rijksmonument te transformeren tot kantoorruimte.
In de conceptuele uitwerking van de herontwikkeling lag de focus onder meer op het versterken van de ruimtelijke beleving van de circa acht meter hoge hal, met oog voor het originele karakter van het gebouw. De uitvoering vond plaats in twee fasen. Al bij de eerste fase in 2018 kreeg het Rijksmonument zijn oorspronkelijke grandeur terug. De indrukwekkende dubbele hoogte van De Pershal op de begane grond is in ere hersteld. Hiervoor werd de later aangebrachte entresolvloer verwijderd. Een stalen constructie met loopbruggen, trappen en vergaderplekken biedt nu op een speelse manier verbindingen en doorzichten. Het is ook een knipoog naar de industriële drukpersen die hier ooit stonden. De vier daarboven gelegen verdiepingen zijn getransformeerd tot state-of-the-art kantoorruimtes. De oude gevel uit 1930 is binnen weer in de volledige hoogte zichtbaar. In de voormalige verbinding tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en de Kalverstraat is een hedendaagse wintertuin met glazen kap aangelegd. Daglicht stroomt hier rijkelijk naar binnen.
In de tweede herontwikkelingsfase is nu ook kantoorruimte op de begane grond gerealiseerd. Het streven was om de eigenheid van deze plek volop te laten herleven. Daarom zijn karakteristieke elementen consequent uitgewerkt, zowel conceptueel als in de materiaalkeuze en het ontwerp van de bouwkundige details. De monumentale rijkheid van de natuurstenen publieksentree is gerestaureerd en omgevormd tot een intieme entreehal. Het gebruik van natuursteen is doorgetrokken naar de verschillende kantoorzones. Samen met de donker gebeitste kopshouten vloeren vormt het een stoer contrast met de zware betonnen kolommen in de hal. Voor een kantoorruimte is de hal ongewoon diep – en dus donker. Dit wordt gecompenseerd door verrassende lichtinvallen van bovenaf, via de vroegere etalages en vanuit de omliggende stegen.
Door moderne zakelijkheid te combineren met het sfeervolle industriële karakter van weleer, is een werkomgeving ontstaan die op allerlei plekken doorkijkjes biedt naar het verleden.
Bovendien voldoet De Pershal in alle opzichten aan de hoogste duurzaamheidseisen. In 2021 werd het zelfs uitgeroepen tot het meest duurzame Rijksmonument van Nederland.
herontwikkeling van rijksmonument
kantoren, GO totaal 2854 m2
2022
2025
Kroonenberg Groep
Frederik Vermeesch, Sebastian Janusz, Paulina Kapczynska, Marcel Bakker, André Meulenbelt, Richard Zwagemaker, Ilse Verhage
Salverda, VB&T, IMD Raadgevende Ingenieurs, Nelissen Ingenieursbureau, Kuijpers, Intra lighting, Caho B.V.
fotografie Ossip van Duivenbode