Architects in Ctrl – BIM bij renovaties en herbestemmingen – deel II

Archicad en uitvoering

15 december 2022
Rijnboutt Architects in Ctrl Archicad en Uitvoering 2

Onlangs organiseerden de BIM-experts van Rijnboutt i.s.m. BIM-software leverancier Kubus het kennisevent ‘Architects in Ctrl’, over de voordelen van BIM en Archicad tijdens de verschillende fases van renovaties en herbestemmingen. In dit tweede artikel over Architects in Ctrl laat technisch ontwerper en BIM-expert techniek Lennart Brink aan de hand van het voormalige drukpersgebouw van De Telegraaf aan de Nieuwezijds Voorburgwal 225 zien hoe we gebruik hebben gemaakt van Archicad in de uitvoeringsfase van het project.

 

Bij aanvang van dit project is een model gemaakt op basis van archieftekeningen, historische foto’s, pointclouds en situatiefoto’s. Aannemer BAM maakte DWG tekeningen van de pointclouds om beter inzichtelijk te maken wat de scheefstand in het gebouw was. En voor een gedetailleerde blik op de staat van het gebouw, werden dronefoto’s gebruikt.

Brink vertelt verder over het gebruik van BIM als communicatiemiddel tussen de aannemer, architect, constructeur en de onderaannemer. Hiervoor werden Archicad, Solibri en BIMcollab ZOOM gebruikt. Op basis van de historische tekeningen en de foto’s werd het gebouw ingetekend en zo ontstond een compleet 3D-model met zowel de bestaande als de nieuwe situatie. Brink gebruikte onder andere een renovatiefilter in Archicad, waardoor zowel de bestaande, historische en toekomstige situatie in het 3D-model zaten.

Mede doordat diverse historische elementen vanuit foto’s werden omgezet in Archicad, kreeg het gebouw zijn originele karakteristieken terug.

Bekijk de presentatie van Lennart Brink

 

Bekijk de Q & A