ASR Vastgoed Ontwikkeling en Rijnboutt winnen selectie Aalmarkt

14 juli 2009
catharinasteeg

De gemeente Leiden heeft gekozen voor het plan van ASR Vastgoed Ontwikkeling en Rijnboutt. Het plan voldoet van de drie inzendingen het beste aan de uitgangspunten van de gemeente en zorgt voor de gewenste kwaliteitsimpuls voor het Aalmarktgebied. De toevoeging van 8000 m2 winkeloppervlak en circa 30 appartementen op de verdiepingen zorgt voor een versterking van het kernwinkelgebied in de Leidse binnenstad met behoud en versterking van de historische kwaliteit van de Aalmarkt.

Rijnboutt stelt een nieuwe routing voor in het winkelgebied waar een compleet nieuwe straat in is opgenomen, de Nieuwe Mandenmakersstraat. De nieuwe straat zal beginnen op de huidige plaats van het gat van Van Nelle en gaat door het binnengebied van het bouwblok naar de Breestraat. Hierbij wordt één monument in de Breestraat aangepast om deze doorgang mogelijk te maken. Om de nieuwe straat een goede aansluiting te geven op het nieuwe winkelcircuit wordt de Waaghoofdbrug gedraaid en verbreed. Dit zorgt voor een betere verbinding tussen de Haarlemmerstraat en de Breestraat.

catharinasteeg
catharinasteeg

De bestaande Mandenmakerssteeg krijgt een glazen overkapping, waardoor het een prettige en lichte verblijfsruimte wordt. De entrees van de appartementen worden hier ook gesitueerd.

catharinasteeg

Door het verleggen van de Waaghoofdbrug wordt het bestaande waterplein in oppervlakte vergroot en het Waaghoofd vrijgespeeld, zodat hier terrassen aan het water gemaakt kunnen worden behorende bij een nieuwe horecafunctie in de Waag. Het waterplein is historisch gezien een belangrijke plek in de stad geweest waar dagelijks veel activiteiten plaatsvonden. Het waterplein vormt de verbinding tussen de winkelcircuits. Het karakter van de plek wordt versterkt middels nieuwe terrassen en verblijfsplekken op de nieuwe Waaghoofdbrug. Op deze manier wordt het waterplein het centrale plein voor Leiden en krijgt een hernieuwde betekenis in de stad.