Bloom Merwede Blog 3: De inzichten van een jonge architect

door Bogdan Vlădescu

20 februari 2023
Bloom Merwede-Rijnboutt-Hidden Gem

Maart 2021. Mijn tweede week als stagiair architectuur bij Rijnboutt. Ik was net een paar maanden daarvoor vanuit Denemarken naar Nederland verhuisd om aan mijn masterstudie aan de Academie van Bouwkunst te beginnen. De wereld zat midden in een ongekende, allesoverheersende pandemie. Ik kreeg een e-mail waarin stond dat ik de komende weken het Merwede-team zou gaan versterken. Ter voorbereiding begon ik de projectdocumentatie te lezen en ik herinner me dat ik hoopte er meer dan een paar weken aan te mogen werken.

 

Flash-forward. Bijna twee jaar zijn verstreken. Geen stagiair meer, maar nog steeds onderdeel van het projectteam. Vele concepten, tekeningen, deadlines en een paar baby’s in het Merwede-team later, hebben we ons ontwerp afgerond. En, let wel, dit proces is begonnen lang voordat ik erbij kwam.

De kracht van de multidisciplinaire aanpak

“Wat was het moeilijkste van werken aan Merwede?”, werd mij gevraagd. Mijn antwoord: de complexiteit. En dan bedoel ik niet alleen de architectuur. Het project had vanaf het begin hoge ambities met talloze betrokken partijen, wat resulteerde in een zeer gelaagd en veeleisend ontwerpproces.

De combinatie van architectuur, landschapsarchitectuur, stedenbouw, biodiversiteit, ecologie, duurzame en bewuste materialen en sociaal ontwerp; de scope van het project was groot en complex. Om de communicatie te vereenvoudigen gaf het ontwerpteam pakkende namen aan elk van de gebouwen om ze aan te duiden tijdens interne of externe vergaderingen, bijvoorbeeld ‘Hidden Gem’, ‘Grote Broer’ en ‘Jongerentoren’.

Voor elke architect, vooral een jonge zoals ik, is dit een uiterst veelzijdig project om deel van uit te maken. Maar dat is juist wat ik het leukste vind; de multidisciplinaire aanpak.  

Bloom Merwede-Rijnboutt-zonstudie

De kracht van data-analyse

Als architect geloof ik dat technologie tijdens het ontwerpproces vaak niet ten volle wordt benut. Er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden om projectdata te analyseren en de invloed van ontwerpbeslissingen in kaart te brengen. Parametrische ontwerp- en analysetools kunnen zeer goed werken bij projecten met een hoge complexiteit. Omdat ik binnen het bureau al onderzoek deed naar deze onderwerpen, hebben we deze analysetools voor zonne- en windstudies ingezet en gebruikt om onze ontwerpbeslissingen op een snelle en zorgvuldige manier te onderbouwen.

We gebruikten Grasshopper om de berekening van de directe zonuren te automatiseren, zodat we er zeker van konden zijn dat onze ontwerpen voldeden aan de doelstellingen voor de locatie. Daarnaast konden we met de verkregen gegevens de zonneprestaties van onze gebouwen beoordelen. Deze berekeningen van de lichtcondities hielpen onze landschapsarchitecten met het ontwerpen van de complexe biotopen rond Merwede.

Merwede was voor mij een bijzonder project. Niet alleen het eerste project bij Rijnboutt, maar ook het eerste project waar ik als ontwerper architectuur aan werkte. Een dynamisch project met al haar ambities, multidisciplinariteit en vernieuwende inzichten.

Bogdan Vlădescu_fotograaf Ineke Oostveen_rechthoek

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs met persoonlijke ervaringen van onze collega’s tijdens het werken aan Bloom Merwede in Utrecht. 

Tekst: Bogdan Vlădescu, ontwerper architectuur
Tekeningen: Rijnboutt

Portretfoto: Ineke Oostveen