Catharinasteeg Leiden in Jaarboek Architectuur NAi 2017/2018

09 mei 2018
catharinasteeg

De 2018 editie van het jaarboek Architectuur in Nederland is op 8 mei gelanceerd in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. In deze uitgave is het project Catharinasteeg in Leiden opgenomen dat door Rijnboutt is ontworpen. In de historische binnenstad van Leiden is samen met MRP Development een grote herbestemming gerealiseerd. In het Aalmarktgebied is op de plek van de oude Van Nelle fabriek een nieuwe winkelstraat gecreëerd. Deze nieuwe straat “Catharinasteeg” vormt samen met de nieuwe Catharinabrug een verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat. Hiermee is een logische winkelroute gemaakt.

catharinasteeg

Catharinasteeg – Aalmarkt, Leiden

Het project bestaat uit 6 rijksmonumenten en 8 gemeentelijk monumenten die samen versmelten met de nieuwbouw aan de Catharinasteeg. Het monumentale karakter is zoveel als mogelijk behouden gebleven door o.a. het hergebruik van de oude materialen en restaureren van de bestaande panden. De moderne winkels zijn gekoppeld met de historische panden zodat je beide werelden ervaart tijdens het winkelen. In de nieuwe binnentuin “het Catharinahof” is ruimte voor cultuur en horeca met terrassen.

Boven de winkels is voor de levendigheid en sociale veiligheid 21 woningen gerealiseerd. De woningen zijn divers in omvang (van 24 tot 84 m²), uitzicht en sfeer en worden ontsloten aan de Aalmarkt, Mandemakersteeg en de nieuwe Catharinasteeg.

catharinasteeg

Over het Jaarboek Architectuur NAi

Het Jaarboek vormt het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst en is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. De driekoppige redactie selecteert bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden, met bijzondere aandacht voor nieuwe woonvormen, de circulaire economie, de herontdekking van de periferie en de publieke rol van architectuur in tijden van privatisering.

De redactie van het Jaarboek bestaat uit Kirsten Hannema (freelance architectuurcriticus voor o.a. de Volkskrant, Elsevier Juist en ArchitectuurNL), Robert-Jan de Kort (architect en medeoprichter van het architectenbureau De Kort Van Schaik) en Lara Schrijver (hoogleraar architectuur aan de Universiteit van Antwerpen en in 2013/14 DAAD-gastdocent aan het Dessau Institute of Architecture).

catharinasteeg

Bestel het jaarboek op de website van NAi010.