‘De randvoorwaarden voor optoppen moeten gunstiger worden’ – De Volkskrant

Artikel op de Volkskrant

19 februari 2024
Rijnboutt_Herestraat_Groningen_V1_HR_20230911

Beeld: de Herestraat in Groningen

Het ‘optoppen’ en transformeren van bestaande gebouwen wint de laatste jaren behoorlijk aan populariteit. En dat is niet zo gek. Optoppen en transformeren is niet alleen een efficiënte manier om snel nieuwe woningen te realiseren, maar is ook erg duurzaam. Het bestaande gebouw blijft immers grotendeels behouden en locaties zijn vaak binnenstedelijk waardoor geen nieuwe infrastructuur aangelegd hoeft te worden (geen nieuwe straat, riolering of hoogspanning). Rijnboutt heeft in de voorbije jaren veel ervaring opgebouwd  met optoppen en transformeren van bestaande gebouwen. Mooie voorbeelden zijn: Up Mountain in Amstelveen, Bellavista in Den Haag, het Lindershof in Dordrecht,de Herestraat in Groningen en de voormalige V&D in Maastricht.

Maar optoppen en transformeren gaat ook gepaard met uitdagingen. In de Volkskrant van 19 februari vertelt Frederik Vermeesch over de kansen die optoppen en transformeren te bieden heeft. Er is niet één formule die altijd tot succes leidt: het is altijd maatwerk: “je moet per project kijken hoe je de beschikbare ruimte en draagkracht optimaal kunt benutten om een haalbaar plan  te krijgen”.

Vermeesch pleit ervoor om optoppen en transformeren aantrekkelijker te maken. Hiervoor moeten de randvoorwaarden beter worden. “Dat kan bijvoorbeeld door de eis voor extra parkeerplekken te schrappen, door sloop-nieuwbouw op bepaalde plekken te verbieden of herbestemming te stimuleren en bepaalde fiscale regels aan te pakken. Zodat dit soort projecten makkelijker van de grond komen. ”

Het hele artikel met bijdragen van Thijs Faber (Eigen Haard), Mark Snitker (Snitker/Borst Architecten), Bram Hertzberger (Creative City Solutions) en Renée Rooijmans (stichting Darkdorpen) lees je hier. Het artikel is geschreven door Kirsten Hannema voor de Volkskrant.