Feestelijke opening Catharinasteeg, Leiden

08 juni 2017
catharinasteeg

Leiden is een nieuwe winkelstraat rijker. Met de onthulling van een putdeksel openden wethouder Paul Laudy (VVD, bouwen) en projectontwikkelaar MRP gisterochtend de Catharinasteeg, die Aalmarkt met Breestraat verbindt.

Dat gekozen werd voor het putdeksel als openingshandeling, heeft alles te maken met het Catharina Gasthuis dat ooit op die plek stond en waarnaar de steeg vernoemd is. Op de putdeksels in de steeg zijn de Leidse sleutels, een martelrad en een zwaard afgebeeld. Het ontwerp is ontleend aan een in 1993 op de Lammermarkt opgegraven koperen ’St. Catharina gasthuisoordje’ uit 1573, een speciaal Leids muntje voor de armen dat maar een paar jaar is gemaakt. De afbeelding verwijst naar de Heilige Catharina van Alexandrië, die in het jaar 307 onder meer op een rad met scherpe messen gefolterd werd omdat ze niet inging op de avances van de Romeinse keizer Maxentius. Uiteindelijk werd ze met een zwaard onthoofd.

Kort na openstelling van de steeg gooide ook de grootste huurder H&M de deuren voor het eerst open. Enkele tientallen belangstellenden weerstonden de regen om bij de eerste honderd klanten te behoren. Voor hen lagen namelijk waardebonnen klaar. De andere huurders van de Catharinasteeg en omgeving trekken er de komende maanden in. Eind september, begin oktober wordt de feestelijke ingebruikname van het hele gebied verwacht.