Rijnboutt geselecteerd voor masterplan en supervisie Centrum Schalkwijk in Haarlem

28 september 2023
Centrum Schalkwijk - Frederik Vermeesch - Rijnboutt

Centrum Schalkwijk is volop in ontwikkeling. Het monofunctionele winkelcentrum wordt getransformeerd tot een hoogstedelijk en dynamisch, mix-used centrumgebied. Een nieuw centrum voor Haarlem waar gewinkeld, ontspannen, gesport en gewoond kan worden. De ontwikkeling van dit nieuwe centrum gaat in drie stappen. Het eerste vernieuwde deel van Centrum Schalkwijk is al in gebruik. Voor het tweede deel (waar vroeger de Blokker en de V&D zaten) is het ontwerp klaar en gaat vanaf volgend jaar de schop in de grond. Voor het derde en laatste deel van de transformatie heeft de gemeente Haarlem ontwerpbureau Rijnboutt geselecteerd om een masterplan te maken. Daarin staat hoe dit deel van Centrum Schalkwijk er in de toekomst uit zou moeten zien en hoe de verdeling voorzieningen, woningen en openbare ruimte is.

 

Judith Everaers, senior stedenbouwkundige bij Rijnboutt, vertelt: “Woningbouw vormt hier een belangrijke impuls. Haarlem heeft als doelstelling de komende jaren 10.000 nieuwe woningen bij te bouwen, een groot deel hiervan komt rondom de Europaweg, waar Centrum Schalkwijk aan ligt. We kijken uit naar de samenwerking met de gemeente Haarlem en de betrokken stakeholders. Samen gaan we aan de slag om een gastvrij en levendig hart voor Schalkwijk te realiseren, waar bewoners zich mee verbonden voelen.”

Ook Michael Kaldenhoven, procesmanager Centrum Schalkwijk bij de gemeente Haarlem, kijkt uit naar de samenwerking: “Ik kijk er naar uit om samen met Rijnboutt nieuwe stappen te zetten om dit deel van Centrum Schalkwijk te transformeren tot een aantrekkelijk, multifuntioneel stadsdeelcentrum. Met een masterplan dat aansluit bij deze ambitie en daarmee Schalkwijk een mooi nieuw stadsdeelcentrum te geven voor alle bewoners, bezoekers en ondernemers.”

Supervisie

Vanuit Rijnboutt gaat architect directeur Frederik Vermeesch aan de slag als supervisor. De supervisor is verantwoordelijk voor het opstellen van het masterplan ontwerp voor het centrum Schalkwijk. Het kwaliteits-team gaat onder leiding van de supervisor samen met het ambtelijke projectteam ontwikkelinitiatieven beoordelen en zorg dragen voor de ruimtelijk-programmatische kwaliteit van de transformatie van het nog te transformeren deel van het centrum.

Beeld: Rijnboutt