Toen het water kwam

14 januari 2020
Toen het water kwam

Vermelding E-Zine Blauwe Kamer

 

Afgelopen zomer riep vaktijdschrift Blauwe Kamer ontwerpers op om een alternatief scenario te schetsen voor Nederland in 2300. Het uitgangspunt was een onderlegger waarin de zeespiegel met 15 meter is gestegen en een groot deel van het land onder water is verdwenen. Rijnboutt heeft deze oproep beantwoord en samen met 11 andere ontwerpers een blik in de verre toekomst geworpen. We zijn trots dat we in het Blauwe Kamer E-zine van december met “het Achter-gelaten-land” vermeld staan als ‘radicale poëet’.

Het is niet de vraag óf het water komt, maar wanneer

Aanleiding voor deze oproep was een artikel in Vrij Nederland over het ontbreken van een plan B voor ons gevecht met het water. Uit onderzoek naar de effecten van smeltende poolkappen en de uiteenzetting van opwarmend zeewater blijkt dat de zeespiegelstijging een stuk sneller kan gaan dan eerder gedacht. Het is niet de vraag óf het water komt maar wanneer, en ook, hoe snel.

Het is dus belangrijk dat dit onder de aandacht wordt gebracht. En wij als ontwerpers spelen hier een essentiële rol in. Mooie voorbeelden hebben we kunnen zien bij LOLA en deze week bij Wageningen Universiteit & Research. Hoe absurd het misschien ook lijkt om te willen bedenken hoe de wereld er over 200, 300 of zelfs slechts 50 jaar uit ziet. De verbeelding is aanjager van het gesprek.