Zo beschouwd heeft de historische structuur van een voormalig vestingwerk betekenis in twee richtingen. Er is de culturele waarde die wijst op het verleden en verhaalt over de ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen. En er is de toekomstwaarde die ligt in de mogelijkheid voor het vergroenen van de binnenstad, van betekenis voor het streven naar een gezonde stad.
Amersfoort is een van de steden waar dit ook speelt. Het historische weefsel van de binnenstad kent twee groene ringen. De eerste ring, in feite een aaneenschakeling van binnentuinen, grenzend aan de zogeheten Muurhuizen (gebouwd op de funderingen van de voormalige eerste stadsmuur), heeft een louter private bestemming. De tweede ring, gevormd langs de tweede stadsmuur, is vooral publiek.
Het Amersfoortse Burgerinitiatief ‘Van Ring naar Park’ probeert de tweede ring tot stadspark te veranderen. Echter, die ring is incompleet en niet sluitend. Het park bestaat nu voor driekwart; aan de zuidkant is een vierde deel in gebruik als onderdeel van een vierbaansweg (Stadsring). Aan de noordzijde van de binnenstad biedt de ring tal van historische groene ruimtes en fraaie ontmoetingsplekken. Door ook de verkeersweg aan de zuidkant aan te pakken kan een groene, autoluwe, parkachtige stadsring ontstaan, gericht op een gezonde, duurzame, inclusieve en leefbaarder toekomst, aldus het initiatief.
Op 17 en 18 september 2022 organiseerde het Burgerinitiatief in samenwerking met de gemeente Amersfoort het festival PITSTOP. Ter gelegenheid hiervan werd de Stadsring gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Rufus de Vries, fotograaf en inwoner van Amersfoort, greep deze praktische casus aan voor een wandeling langs de ring. Het resultaat is een beeldessay met bijschriften van zijn hand, waarin De Vries de historische stadsmuur als leitmotiv opvoert.
Dit essay is geschreven voor Rijnboutt Magazine #14 Stad en welzijn (november 2022).
Liever een fysiek exemplaar in handen? Stuur dan een mail naar press@rijnboutt.nl.
Tekst en beeld: Rufus de Vries