Waaghoofd en brug: Leiden

24 augustus 2016
catharinasteeg

Donderdag 25 augustus is de officiële opening van de nieuwe Catharinabrug. Het concept voor de nieuwe brug heeft Rijnboutt destijds bedacht en vormt een cruciaal onderdeel in het door ons gemaakte stedenbouwkundig plan voor het Aalmarkt gebied in het centrum van Leiden. De brug is daarna verder uitgewerkt en vormgegeven door DP6. De Catharinabrug is ruim 36 meter lang en oogt erg dun. Een unicum voor Leiden, want hiermee is de Catharinabrug de langste en slankste brug in ultra hoge sterk beton die in Nederland te vinden is.

catharinasteeg

De samenkomst van de Rijn

De samenkomst van de Mare, de Oude en de Nieuwe Rijn vormt een ruimtelijke verbinding tussen de verschillende winkelgebieden in de binnenstad van Leiden. De kades van de Rijn vormen het geografische en historische hart van de stad en hebben hierdoor een uniek en hoogwaardig karakter, hier is feitelijk de stad ontstaan. Door de ruimtelijk opzet en strategische ligging hebben de kades en het water veel potentie om als toneel voor evenementen te fungeren en daardoor bij te dragen aan de levendigheid van de stad. Levendigheid zoals deze er ook was door de handel in de tijd dat de Waag en het Waaghoofd in haar oorspronkelijk functie in gebruik was.

catharinasteeg

Ontwikkeling van deze plek en de verdraaiing van de brug zijn daarom integraal bekeken. Om een goede aansluiting te maken op de nieuwe Catharinasteeg wordt de brug gedraaid, zodat deze aan de Aalmarkt aanlandt aan het begin van deze nieuwe steeg. Tegelijkertijd wordt op deze manier het wateroppervlakte vergroot en het Waaghoofd vrijgespeeld, zodat hier terrassen aan het water gemaakt kunnen worden, behorende bij een nieuwe horeca functie in de Waag.

catharinasteeg