Wonen, ontmoeten en sporten in het groen

Tender De Blinkert Capelle aan den IJssel

03 februari 2021
Uitzicht landschap van De Blinkert in Capelle aan den IJssel ontworpen door Rijnboutt

Nu het zwembad De Blinkert in Capelle aan den IJssel wordt gesloopt, wordt het gebied herontwikkeld tot een woonbuurt met 180 woningen middenin het park. Rijnboutt deed mee aan de Europese aanbesteding voor het masterplan van dit project en won niet maar presenteerde een plan waarin een stedelijk karakter aan het groene gebied is toegevoegd. “In ons plan hebben we ervoor gezorgd dat de wijk geen randgebied is maar dat er samenhang en verbinding is, dat het een volwaardig onderdeel is van de stad”, zegt Klara Mitlenerova stedenbouwkundige bij Rijnboutt.

Landschap van De Blinkert in Capelle aan den IJssel ontworpen door Rijnboutt
Plankaart van De Blinkert in Capelle aan den IJssel ontworpen door Rijnboutt

Wijk met identiteit

Zo zorgen de meanderende compositie en de getrapte structuur van de vier woonblokken van verschillende hoogtes voor een transitie tussen de gebouwen. Elk gebouw biedt een mix van appartementen, koopwoningen en huurwoningen in de sociale en de vrije sector. Samen omarmt dit ensemble het groen. Het geeft de wijk identiteit.

De locatie is centraal en ligt aan de rand van Capelle aan den IJssel en in de nabijheid van Rotterdam. Aan de ene zijde ligt de provinciale weg en aan de andere rijen flats en het park, dat nu nog slechts uit een groene strook met bomen bestaat en waar sportcentrum David Lloyd is gevestigd. De focus in het plan van Rijnboutt ligt op de uitbreiding van het huidige park tot een echt stuk stadsnatuur. Met het oog op de biodiversiteit worden de verschillende type landschappen verbonden door paden en bruggen. Naast nieuwe vegetatie worden nieuwe eilandjes en een waternetwerk toegevoegd. Een paviljoen als ‘buurthuiskamer’ waar bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten, vormt het hart van het nu nog besloten groene gebied.

Zichtlijnen naar de omgeving zorgen ook voor meer openheid. Zichtlijnen richting het bestaande sportcentrum en de omringende woonbuurt, geven de wijk een uitnodigend karakter waarin sport en natuur de sociale connectie versterken. Zo zorgen ook de gemeenschappelijke daktuinen voor ontmoeting en zijn terrassen en balkons de hoogwaardige buitenruimtes voor bewoners die op hogere verdiepingen wonen.

Paviljoen doorsnede van De Blinkert in Capelle aan den IJssel ontworpen door Rijnboutt
Parkeerbak doorsnede van De Blinkert in Capelle aan den IJssel ontworpen door Rijnboutt

Circulaire bruggen en paviljoen

Nu de gemeente heeft besloten het voormalige zwembad De Blinkert te slopen, worden in het plan van Rijnboutt materialen zoals staal, hout en kozijnen afkomstig van dit zwembad, hergebruikt voor het paviljoen en de bruggen. Ook de grond die wordt weggegraven ten behoeve van de nieuwe woningen wordt hergebruikt om een glooiend landschap te creëren.

De woonbuurt is autovrij, de mobiliteit is gericht op autodelen, fietsen en wandelen. Vanaf de straatkant rijden auto’s direct de onder het landschap verborgen parkeergarage in, waardoor een levendig maaiveld ontstaat met veel bomen en groen. Fietspaden zijn zoveel mogelijk langs de buitenzijde van het park geplaatst zodat voetgangers door het park via bruggetjes en paden in een weelderige omgeving kunnen wandelen.

Het groen in de nabije omgeving wordt zoveel mogelijk benut voor de nieuwe woonbuurt, zoals de bomenrij aan de straatzijde. Hittestress krijgt nauwelijks een kans vanwege het nagenoeg ontbreken van verharde wegen of parkeerplekken en de aanwezigheid van veel water, bomen en planten. Sportcentrum David Lloyd krijgt een vriendelijke nieuwe jas, een aantrekkelijke gevel die het hele jaar door groen is. Zo wordt een rustgevende, gezonde en uitnodigende nieuwe leef- en verblijfsomgeving gecreëerd voor een grote diversiteit aan mensen én insecten, reptielen, vogels en kleine zoogdieren.

Uitzicht landschap van De Blinkert in Capelle aan den IJssel ontworpen door Rijnboutt
Uitzicht woningen van De Blinkert in Capelle aan den IJssel ontworpen door Rijnboutt

Dit plan werd gemaakt in opdracht van Kroon & De Koning, VolkerWessels, Boele & van Eesteren en ConCom Advies, in samenwerking met Spring Architecten.

Visualisaties: Rijnboutt