Persbericht – Nieuwe stap voor Mattijs Rijnboutt

14 mei 2024
Mattijs Rijnboutt

Per 1 juli 2024 neemt Mattijs Rijnboutt afscheid van Rijnboutt om ruimte te maken voor zijn persoonlijke ambities. Voor de medeoprichter is nu, op 53-jarige leeftijd, het juiste moment gekomen om nieuwe wegen binnen het vakgebied te verkennen. In de afgelopen jaren is gewerkt aan een hernieuwde koers van Rijnboutt. Deze staat krachtig: het multidisciplinaire ontwerpbureau wordt onder leiding van Frederik Vermeesch (architect directeur), Maarten Castelijns (architect directeur) en zakelijk directeur Renée Liefting (zakelijk directeur) verder uitgebouwd.

 

Vanuit de overtuiging dat een integrale, multidisciplinaire aanpak een absolute meerwaarde biedt voor elke ruimtelijke opgave, heeft Mattijs aan een verscheidenheid van stedelijke projecten gewerkt. De focus van zijn werkgebied is in de loop der jaren verschoven van nieuwbouw naar transformatie- en herbestemmingsprojecten. Verduurzaming van de gebouwde omgeving stond daarbij steeds voorop. Zijn ontwerpen kenmerken zich door een heldere structuur en vanzelfsprekende detaillering die het concept ondersteunen.

Theresiakerk, Den Haag
AaBe Fabriek, Tilburg

Divers en bekroond portfolio

Blikvangers zijn onder meer de meermaals bekroonde Catharinasteeg in Leiden, de herontwikkeling van het rijksmonument de AaBe Fabriek in Tilburg en het grootstedelijke woongebouw The Cohesion Cobana op Katendrecht in Rotterdam. De komende jaren wordt nog een aantal projecten waar Mattijs aan heeft gewerkt afgerond en gerealiseerd, waaronder de transformatie van de voormalige V&D in Maastricht, de duurzame woonwijk ROOTZ in Haarlem en de herbestemming van de Theresiakerk in Den Haag.

Mattijs kijkt met veel plezier terug op zijn tijd bij Rijnboutt: “Mijn vertrek is allesbehalve onverwachts; twee jaar geleden heb ik te kennen gegeven nog een tweede carrière te ambiëren. Maarten en Frederik hebben sindsdien, met mijn nauwe betrokkenheid, de koers voor Rijnboutt aangescherpt. Het bureau is klaar voor de toekomst en ik laat Rijnboutt met een gerust hart in hun kundige handen achter.”

Internationale toekomstdromen

Mattijs wil zich de komende tijd onder andere gaan richten op het bouwen van een internationale ontwerpcommunity, waar kennisuitwisseling tussen West- en Oost-Europa centraal staat. Met als standplaatsen Haarlem en Bydgoszcz (Polen) gaat hij zijn ervaring strategisch inzetten om nieuwe concepten te ontwikkelen voor de transformatie van de stad. De focus ligt hierbij op actuele en urgente thema’s als herbestemming, duurzaamheid en inclusiviteit.

Frederik Vermeesch, architect directeur bij Rijnboutt, steunt de stap die Mattijs zet en is hem dankbaar voor zijn bijdrage aan het bureau: “Ik ken Mattijs inmiddels bijna 25 jaar. In die tijd heb ik intens en prettig met Mattijs samengewerkt en veel van hem geleerd. We hebben het vak en de ruimtelijke opgaven zien veranderen. Het steeds weer inspelen op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen heb ik als inspirerend ervaren. De stap die Mattijs nu zet, zie ik in datzelfde perspectief.”

“Als je zo’n proces goed ontwerpt, dan helpt dat heel erg om dingen voor elkaar te krijgen”

Mattijs Rijnboutt spreekt in de eerste podcast van Rijnboutt, onder leiding van architectuurhistoricus Catja Edens, met Frederik Vermeesch en Maarten Castelijns over zijn vertrek, de bijzondere projecten, het vak en de toekomst.

 

Luister en/ of bekijk hier de hele podcast of ga naar Spotify.

De Architect interviewde Mattijs Rijnboutt over zijn carrière en toekomstplannen. Lees hier het interview op De Architect. 

 

Portret: Ineke Oostveen
Foto’s projecten: Theresiaskerk, Den Haag door PlusRender (rechts) en AaBe Fabriek, Tilburg door fotograaf Kees Hummel (rechts) 
Podcast: Videobird

gerelateerd