Gebruikte stenen in Breda

18 januari 2021
Rijnboutt Backer+Rueb-illustratieve doorsnede Van Puijfelikhal

Op dinsdag 19 januari gaat de aflevering van de tv-serie ‘Gebruikte stenen’ van Omroep Brabant over de geschiedenis en herbestemming van voormalig fabrieksterrein Backer+Rueb in Breda.

 

Voor de tv-serie ‘Gebruikte stenen’ sprak Hannelore Struijs in een eerdere uitzending (22 december 2020) Mattijs Rijnboutt over de herbestemming van de AaBe Fabriek in Tilburg, in de uitzending van 19 januari 2021 bezoekt ze een van de weinige industriële complexen die herinneren aan de industriële periode van Breda: het bedrijventerrein Backer+Rueb.

Hier staan nog enkele bewaard gebleven productiehallen en het kantoor van de voormalige NV Machinefabriek Breda die als industrieel erfgoed na de sluiting een tweede leven krijgen. Binnen die herontwikkeling heeft Rijnboutt een centraal gelegen stadswijk voor ogen met appartementen en gezinswoningen, werkruimtes voor diverse (creatieve) bedrijven, groene daken, horeca en terrassen aan de kade, bomenrijke lanen, pleinen en publieke ruimtes die de levendigheid en de bedrijvigheid van toen weer tot bloei brengen.

Rijnboutt Backer+Rueb- illustratieve doorsnede Backer +Ruebhallen

In de uitzending bezoekt Leonore Reijnen van opdrachtgever en ontwikkelaar Amvest een van die enorme productiehallen die straks een publieksfunctie krijgt en gaat Onno van der Heijden, stedenbouwkundige van de gemeente Breda, terug in de rijke industriële geschiedenis van deze wijk.

Bekijk de aflevering van Gebruikte Stenen op 19 januari om 17.54 uur op Omroep Brabant.