Breda
Op het terrein van de voormalige Machinefabriek Breda – voorheen Backer & Rueb – verrijst een nieuw stadsdeel. Woningen, kantoren, commerciële voorzieningen, horeca, sportfaciliteiten, ateliers en ambachtelijke werkplaatsen: ze vinden allemaal een plek in dit plangebied, waar de vroegere industriële sfeer nog voelbaar is. De geschiedenis van de fabriek vormt de basis voor de stedenbouwkundige opzet van de buurt. Opmerkelijke fabriekshallen krijgen een nieuwe, attractieve inrichting en programmering.
Culturele broedplaats
Backer+Rueb ligt ten westen van de woonwijk Belcrum en maakt onderdeel uit van het Havenkwartier en CrossMark. Het gebied wordt begrensd door de haven, de Speelhuislaan, de Backer en Ruebweg en de oude electrotechnische fabriek Electron. Samen met de naastgelegen stadswijk KlaversJansen gaat Backer+Rueb het Creative District vormen. Een culturele broedplaats voor podiumkunsten, fotografen, grafische ambachten, ontwerpers en kunstenaars. Het nog te restaureren Electron verbindt beide gebieden. De architectuur en ruimtelijke kwaliteiten van Backer+Rueb en KlaversJansen gaan één geheel vormen. Qua programmering vullen zij elkaar aan.
Industriële kenmerken behouden
Zo’n mix van creatieve beroepen, publiek en bewoners geeft kleur aan de wijk. Die veelzijdigheid wordt ook zichtbaar in de nieuwbouw van circa 500 woningen. De fabriekshallen worden gedeeltelijk onderdeel van de publieke ruimte. Door middel van toevoegingen, doorsnijdingen en veranderingen transformeren de kantoren in creatieve uitwisselingsplekken. De kenmerken van de industriële bebouwing van Belcrum en omgeving – bijzondere dakvormen, gebouwcomposities met gestapelde elementen, overstekken en forse maten – blijven behouden.
Veelzijdig en intiem
De woonomgeving van Backer+Rueb wordt compact, intiem, groen en autoluw. In de gemengde blokken met verschillende bouwhoogten vind je stadswoningen, appartementen en werkgebouwen. De plint faciliteert meervoudig gebruik: werken aan huis is op veel plekken mogelijk. Langs de gevels bevinden zich overgangszones, die soms ook privé zijn. Daktuinen en dakterrassen zorgen voor een groene aanblik. Poorten, steegjes en kleine pleintjes bieden verrassende doorkijkjes. Waar het niet nodig is, is er geen verharding. In de openbare ruimte blijven sporen uit het verleden herkenbaar, zowel in materiaalkeuze als in objecten.
Verrassende contrasten
De typerende kleurstelling en materialisering van de industriële bebouwing wordt doorgetrokken naar de haven. De kade wordt een slentergebied met terrassen en andere ontmoetingsruimte. Zowel hier als op de kop van de haven wordt de relatie met het water versterkt. Stoere materialen als stelconplaten en natuurstenen keien gaan samen met een groene inrichting, beeldende kunst en bijzonder straatmeubilair. Een langzaamverkeersbrug overspant de haven. De fietsroute strekt zich uit langs de rivier, de groene ruimte naast de Lamonthal wordt omgevormd tot een avontuurlijke tuin en stadspark. Zo ontstaat opnieuw een plek waar natuur en cultuur vloeiend integreren.
haalbaarheidsstudie, stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan voor herontwikkeling Backer+Rueb
4,5 ha gemengd stedelijk gebied met circa 450 woningen en circa 12.000 m² horeca en werken
2016
Amvest Development Real Estate B.V.
Frederik Vermeesch, Margret van den Broek, Mees Temmink, Michael Maminski, Jan van Grunsven, Richard Koek, Bart van der Vossen, Desirée Eggink, Ania Sosin, Anna Rodionova, Francesco Carrasso, Franciska Szemczuk, Laura van den Berg, Maaike Goedkoop, Petrouschka Thumann, Roy Damen
Karres en Brands, Royal HaskoningDHV, gemeente Breda, studio Bess, Iris advies, Mooi lost op!, Bedaux de Brouwer, Hilberink Bosch architecten (haalbaarheidsstudie)
visualisaties Rijnboutt, Karres en Brands, fotografie Geert van der Wijk
Volgende stap voor karakteristieke en creatieve stadsbuurt Backer+Rueb in Breda Gebruikte stenen in Breda Ontwerp blaast nieuw leven in hallen Backer+Rueb