Hilvertshof

Hilversum

Het ontwerp voor de metamorfose van het winkelcentrum richt zich in eerste instantie op de winkelroute, met bijzondere aandacht voor het interieur en de entree aan de belangrijkste winkelader van Hilversum, de Kerkstraat. Zo is de hoofdentree voorzien van een grote groene gevel. Het vroegere wat onoverzichtelijke circuit met maar liefst zes ingangen, is met de komst van drie grotere winkelunits vereenvoudigd tot drie ingangen, één vanuit elke omliggende straat. De ingangen leiden naar overdekte passages die samenkomen op een intern plein en naar een circuit van roltrappen die alle verdiepingen met elkaar verbinden. De reorganisatie van de winkelroute maakt het parkeerdek tot een centrale vierde entree. Daardoor zorgt winkelen op aparte lagen niet voor een gebrek aan bezoekers op ‘de tweede laag’, een veel voorkomend probleem in winkelcentra met meer verdiepingen.

De eerste winkellaag heeft plaatsgemaakt voor majestueuze, dubbelhoge winkelpassages vanuit de entrees Kerkstraat en Zeedijk. Meer licht en ruimte in het interieur, elegante curves, ronde vormen en veel glas zorgen voor een prettige beleving en uitstraling. Het centrum is sterk verduurzaamd met een WKO-installatie voor alle huurders. Het energielabel is hiermee van D naar A gegaan. 

architectuur architectuur
architectuur
architectuur
Hilvertshof H'sum 12 09 2017_0011 LR
architectuur
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0090 LR
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0112 LR
Hilvertshof H'sum 12 09 2017_0093 LR
architectuur
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0241 LR
architectuur
Hilvertshof H'sum 12 09 2017_0348 LR
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0298 LR
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0252 LR

over het project

transformatie winkelcentrum van 80 naar 50 winkels, verplaatsing van meer dan 35 winkeliers, reorganisatie winkelroute, vergroening winkelgebied

programma

53.500 m² bvo waarvan 21.500 m² bvo verhuurbare winkels

opdrachtverlening

2013

realisatie

2015-2017

opdrachtgever

Kroonenberg Groep

team

Bart van der Vossen, Michael James Lucas, Mark van Pijkeren, Matteo Kuijpers, Patrick Kolanczyk, Petrouschka Thumann, Robert van Dooren, Wally Glashouwer 

samenwerking

BOAG advies en management en Centrum Projecten, Bureau Veldweg, Chex Liftadvies, M+P, Etienne Bindels, Hori Raadgevend Ingenieursbureau, Pieters Bouwtechniek Utrecht

prijzen

nominatie NRW Jaarprijs 2018

beeld

fotografie Kees Hummel

publicaties en artikelen

‘Het winkelcentrum van de toekomst is een totaalbelevenis’ Winkelcentrum Hilvertshof in Hilversum genomineerd voor NRW Jaarprijs 2018 Opening geheel vernieuwde Hilvertshof in Hilversum ‘Er is niets waarmee ik me niet bemoei’ Rijnboutt bouwt met groen: beplantingsplan Hilvertshof Hilvertshof neemt installatie warmte koude opslag in gebruik Vandaag is de opening van hoofdentree Hilvertshof en H&M Het nieuwe winkelhart van Hilvertshof groeit met de dag Primark komt naar Hilvertshof

architectuur architectuur
architectuur
architectuur
Hilvertshof H'sum 12 09 2017_0011 LR
architectuur
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0090 LR
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0112 LR
Hilvertshof H'sum 12 09 2017_0093 LR
architectuur
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0241 LR
architectuur
Hilvertshof H'sum 12 09 2017_0348 LR
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0298 LR
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0252 LR
architectuur
architectuur
Hilvertshof H'sum 12 09 2017_0011 LR
architectuur
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0090 LR
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0112 LR
Hilvertshof H'sum 12 09 2017_0093 LR
architectuur
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0241 LR
architectuur
Hilvertshof H'sum 12 09 2017_0348 LR
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0298 LR
Hilvertshof Hilversum 04 05 2017_0252 LR