Gebiedsgericht herbestemmen vanuit een brede waardebenadering

Niet behouden, maar toekomst geven

Door erfgoed te behouden waarvan het verhaal iets bijdraagt aan de toekomst, creëer je een kader waarbinnen weer een nieuwe ontwikkeling kan plaatsvinden. Zo geloven wij dat de herbestemming geen obstakel of bevroren tijdslaag vormt, maar een vruchtbare bodem voor de dynamiek en de toekomst van de stad.

Hou de passie vast

Een herbestemming begint met twee simpele vragen: ‘Waarom moet dit gebouw behouden blijven?’ en ‘Waarom past deze functie hier goed?’. Het antwoord op de eerste vraag, en de overtuiging en bevlogenheid waarmee de tweede vraag wordt beantwoord, vormen samen de kern van onze passie en ontwerp.

Post Utrecht Neude Bibliotheek carrousel

Opnieuw verankeren in de omgeving

Het opnieuw verankeren van het erfgoed en het leesbaar maken van die inpassing in de bestaande stedelijke structuur verdienen alle aandacht. De betekenisvolle relatie tussen het erfgoed en zijn omgeving en de veelheid van belangen en zienswijzen die daarin een rol spelen, maakt een brede afweging maatschappelijk en kwalitatief gezien noodzakelijk.

Oorsprong als inspiratie

Erfgoed is interessant, omdat het iets vertelt over het verleden. Bij een betekenisvolle herbestemming voel je de identiteit van het erfgoed als vanzelfsprekend aan. Je begrijpt de geschiedenis zonder dat daar bordjes of uitleg voor nodig zijn. Door een geslaagd herbestemmingsproject wordt die geschiedenis onderdeel van onze toekomst

Gebiedsgericht herbestemmen vanuit een brede waardebenadering

Welke bijdrage kan het verhaal van een herbestemming leveren aan de dynamiek en de toekomst van de stad? Wij zoeken het antwoord vanuit een brede waardebenadering. We kijken niet alleen naar de cultuurhistorische kernwaarden van een gebouw of plek, maar ook naar de sociaal-maatschappelijke, economische en ecologische betekenis ervan. Daardoor werken we altijd gebiedsgericht en beschouwen het erfgoed in relatie tot zijn context. We zetten ‘nieuw’ niet tegenover ‘oud’, maar aanvaarden de parallelle realiteit van het nieuwe naast het reeds aanwezige. Vanuit die overkoepelende waardering kan elk pand een nieuwe toekomst krijgen.

We zorgen dat gebouw en programma elkaar versterken, maar soms knelt dat met de erfgoedwaarden. Precies daar zit onze ontwerpopgave.

Post Utrecht

Utrecht

Het voormalige Hoofdpostkantoor is door de transformatie naar bibliotheek, horeca en winkels een huiskamer geworden voor de stad. De uitbreiding geeft het statige rijksmonument een nieuwe voorgevel aan de bruisende Oudegracht.

Nieuwezijdsvoorburgwal 225

Amsterdam

Omdat het voormalige hoofdkantoor van De Telegraaf bij oprichting heel vooruitstrevend was, had het alleen een nieuwe, spectaculaire entree nodig voor de transformatie tot modern kantoorpand. Met de transformatie is ook een wandeling door de geschiedenis van het bouwblok gecreëerd.

The Garage

Amsterdam

De neutrale, open plattegronden van de voormalige onderhoudsgarage waren een perfecte basis voor een multifunctioneel gebruik van kantoren, bedrijfjes en horeca. De betekenisvolle hellingbaan is een ontmoetingsplek geworden voor alle gebruikers.

Catharinasteeg en Aalmarkt

Leiden

De schaal, waarop de wereld van de veertien kleinschalige monumenten verenigd worden met grootschalige en hedendaagse ruimtelijkheid, is uniek. Niet alleen in de gebouwen, maar ook in het bouwblok zijn nieuwe verbindingen en intieme (stedelijke) ruimtes gecreëerd.

Lodewijk van Deysselbuurt

Amsterdam

Bij de vernieuwing op het gebied van sociale duurzaamheid, klimaatadaptatie, energietransitie en mobiliteit is en blijft de Lodewijk van Deysselstraat de identiteitsdrager van deze buurt. De wijk is belangrijk stedelijk erfgoed als onderdeel van het roemrijke Algemeen Uitbreidingsplan (AUP).

Grote Staat

Maastricht

Door het optoppen van het gemeentelijke monument en het realiseren van een hof in het hart van het gebouw, kan in de voormalige V&D wonen-boven-winkels gerealiseerd worden binnen het beschermde dakenlandschap van Maastricht.

The Bank

Amsterdam

Rijnboutt ging op zoek naar de ziel van het gemeentelijke monument om het weer een geheel maken. Reliëf, ritme en geleding zijn teruggebracht in de gevel en het atrium is weer open gemaakt voor licht en openheid in het interieur.

AaBe Fabriek

Tilburg

De centrale fabrieksgang van de voormalige wollen-dekenfabriek is de as geworden van de herbestemming tot karakteristiek retailpark. Deze nieuwe levendige kern vormt de spil in de ontwikkeling van de Piushaven tot een nieuwe stadswijk.

gerelateerde artikelen

Meer weten?

Verschillende ontwerpers en technisch ontwerpers bij Rijnboutt hebben ervaring met bestaande bouw en erfgoed. Zo kunnen we goed adviseren over wat haalbaar is en hoe dat gemaakt kan worden. Weten wat Rijnboutt voor jouw erfgoed- of transformatieproject kan betekenen? Neem dan contact op met erfgoedspecialist Jurriën Boon.

boon@rijnbout.nl 06 – 13 38 41 25