Gelderlandplein

Amsterdam, Buitenveldert

Het project Gelderlandplein (onderscheiden met de NRW Jaarprijs 2016) betreft de transformatie van een naoorlogse buurtvoorziening op de schaal van Buitenveldert naar een bestemming die tegemoet komt aan de behoeften van de kosmopolitische Zuidas. De transformatie voorziet in het realiseren van extra winkeloppervlak en horeca. Het accent ligt op de vernieuwde identiteit van het winkelcentrum als geheel.

Dit geldt zowel op gebiedsniveau voor wat betreft de inpassing van het winkelcentrum in het grotere stedenbouwkundige geheel van Zuidas tot Beethovenstraat, als voor het gewogen winkelaanbod en de ruimtelijke verdeling daarvan ter plekke. Gelderlandplein is een cross-over van funshoppen en functioneel winkelen, waar de werelden van food, fashion, leisure en horeca elkaar ontmoeten.

Terughoudend gedetailleerde puien omschrijven de rooilijn van het winkelgebied. Monumentale luifels waarin rechthoekige sparingen het zonlicht filteren, markeren de entreezones die aantakken op de hoofdassen van het gebied. De interne winkelroute is middels een dubbele 8-structuur aangepast. Horeca met terrassen en een hotel zorgen voor levendigheid, ook na sluitingstijd van het winkelcentrum.

1 van 13

Projectnummer
0804
Ontwerp
Kees Rijnboutt, Frederik Vermeesch en Richard Koek
Opdracht
2008
Start bouw
2013
Opdrachtgever
Kroonenberg Groep
Samenwerking
Multi Vastgoed bv
Medewerkers
Antoinette Verhoeven, Hilmar Goedhart, Jeronimo Mejia, Claudia Saia, Manfred Laan, Joost Kettman, David Kloet, Michael James Lucas