Citroën Noordgebouw, ‘The Olympic 1962’

Amsterdam, Stadionplein

Het noordelijke en zuidelijke Citroëngebouw aan het Stadionplein in Amsterdam, beide ontworpen door de Nederlandse architect Jan Wils, krijgen een nieuwe bestemming. Rijnboutt is gevraagd voor het maken van een ontwerp voor het Rijksmonument Citroën Noordgebouw. Het nieuwe ‘The Olympic 1962’ biedt onderdak aan een eclectische mix van kantoren, horeca en winkels. De verbouwing begint in 2016, de oplevering staat gepland voor 2017.

Integrale visie

Behalve het onderbrengen van een nieuw programma, beoogt het herontwerp de intensivering van de relatie tussen het gebouw en zijn ruimtelijke context. Deze aanpak sluit aan bij de integrale visie van eigenaar Bouwinvest voor het hele gebied, waarbij de nieuwe bestemming van de Citroëngebouwen in samenhang wordt beschouwd met het overige onroerend eigendom in de omgeving. Daarbij maakt het Noordgebouw (1962) deel uit van een bijzonder stedenbouwkundig ensemble; gezien vanuit de Amstelveenseweg vormt het samen met het Olympische Stadion (1928) en het Zuidgebouw (1931) de entree van de binnenstad van Amsterdam.

Ontwerp

De belangrijkste ingrepen zijn: 1) het transparant maken van de huidige plint waarmee het gebouw zich alzijdig openstelt naar de omgeving; 2) het maken van vides in de kern van het volume om de nieuwe functies te voorzien van noodzakelijk daglicht.

1 van 20

Projectnummer
1513
Ontwerp
Frederik Vermeesch
Senior ontwerper
Matteo Kuijpers
Opdrachtgever
Bouwinvest Development BV
Ontwikkelaar
Peak Development BV
Constructeur
Van Rossum Raadgevend Ingenieurs
Installatieadviseur
Techniplan Adviseurs
Bouwfysica/brandveiligheid
LBP Sight
Opdracht
2015
Bouwjaar
2016-2019,
Bruto oppervlak
15.500 m²
Medewerkers
Matteo Kuijpers, Patrick Roegiers, Rick Knufman, Joost Verheus, Gerlinde Goudswaard, Margret van den Broek, Ana Rui Aguiar, Jakub Jekiel, Raul Cioabă, Sebastian Janusz