Aalmarkt

Leiden

In de historische binnenstad van Leiden is samen met MRP Development een grote herbestemming gerealiseerd. In het Aalmarktgebied is op de plek van de oude Van Nelle fabriek een nieuwe winkelstraat gecreëerd. Deze nieuwe straat “Catharinasteeg” vormt samen met de nieuwe Catharinabrug een verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat. Hiermee is een logische winkelroute gemaakt.

Het project bestaat uit 6 rijksmonumenten en 8 gemeentelijk monumenten die samen versmelten met de nieuwbouw aan de Catharinasteeg. Het monumentale karakter is zoveel als mogelijk behouden gebleven door o.a. het hergebruik van de oude materialen en restaureren van de bestaande panden. De moderne winkels zijn gekoppeld met de historische panden zodat je beide werelden ervaart tijdens het winkelen.

Boven de winkels is voor de levendigheid en sociale veiligheid 21 woningen gerealiseerd. De woningen zijn divers in omvang (van 24 tot 84 m²), uitzicht en sfeer en worden ontsloten aan de Aalmarkt, Mandemakersteeg en Catharinasteeg.

Het winkeloppervlak bedraagt ca. 5.700 m² en bestaat uit 10 retail- en horecaunits. In de nieuwe binnentuin “het Catharinahof” is ruimte voor cultuur en horeca met terrassen.

1 van 23

Projectnummer
0915
Ontwerp
Mattijs Rijnboutt, Kees Rijnboutt en Richard Koek
Opdrachtgever
MRP Development
Opdracht
maart 2009
Start bouw
2015
Constructie
IMd Raadgevend Ingenieurs b.v.
Brandveiligheid en Bouwfysica
dGmR Raadgevend Ingenieurs b.v.
Installaties
HE-adviseurs
Kostendeskundige
iQ Bouwkostenadvies
Bouwtoezicht
BBC Bouwmanagement
Projectmanagement
BOAG advies en management
Oppervlak
ca. 5.700 m² winkelruimte en 21 woningen
Visualisatie
zes x zes visuele communicatie
Medewerkers
Jaap Hoving, Richard Zwagemaker, Michael James Lucas, Sylvia Rode, Wally Glashouwer, Martin Pasman en Marco Awad