Herbestemming AaBe fabriek

Tilburg

De AaBe fabriek – een rijksmonument van naam in Brabant – wordt getransformeerd tot winkelcentrum. Hierdoor is het vanaf het eerste moment een bijzonder winkelcentrum. De monumentale muren, schoorsteen en sheddaken zijn behouden gebleven en trakteren de moderne shopper op een extraatje. De geschiedenis van het pand is letterlijk voelbaar gebleven. Het gehele project omvat circa 27.000 m2 BVO (bruto vloeroppervlakte) en circa 730 parkeerplaatsen. De AaBe Fabriek is niet zomaar een locatie, maar is een plek met emotie en voor velen een stukje geschiedenis. Rialto Vastgoedontwikkeling B.V. wil hier dan ook een winkelcentrum realiseren waar de consument graag verblijft. Een wijkwinkelcentrum in combinatie met grootschalige detailhandel en diverse horeca zullen zorgen voor een prettig verblijf. De AaBe Fabriek zal met haar ruime aanbod aan winkels en goede parkeergelegenheid een grote aanwinst zijn voor Tilburg en haar regio.

In het ontwerp van Rijnboutt wordt zoveel mogelijk van de oorspronkelijke fabriek behouden. Het winkelend publiek ‘voelt’ de geschiedenis. Het complex wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke bouwdelen uit de jaren ’30, ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Oude elementen, zoals de fabrieksgang, de art deco-versieringen, het sheddak en de draagconstructie, worden in ere hersteld. Overal kun je zien dat het gebouw een respectabele leeftijd heeft. Hier dus geen strak gestucte muren, maar een stoer, industrieel uiterlijk. Het ketelhuis aan de westzijde van de fabriek (met daarnaast de bekende fabrieksschoorsteen) krijgt een nieuwe functie als horecavestiging. De restauratie van de fabriek wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Noord-Brabant.

1 van 26

Projectnummer
1123
Ontwerp
Mattijs Rijnboutt en Richard Koek
Opdracht
2011
Opdrachtgever
Rialto vastgoedontwikkeling B.V.
Constructeur
Berkhout Tros Bouwadviseurs bv
Adviseur installaties
IV Bouw
Aannemer
Wijnen Bouwgroep BV
Programma
(Woon)winkels, horeca en een buurtwinkelcentrum
Gebruiksoppervlak
ca. 27.000 m2
Medewerkers
Bonnie Snoek, Gerlinde Goudswaard, Matteo Kuijpers, Mark Spaan, Paul Beijeman, Margret van den Broek, Martin Pasman, Max Both, Joost Kettman